Legjobb illóolajok megfázásra

arcureggyulladas.jpg

Ha megfázott vagy köhögött, akkor nem kell azonnal tablettát vennie. Gyakran vannak enyhébb alternatívák, például illóolajok, amelyek enyhíthetik a tüneteket.

Az illóolajok, különösen a hideg időszakban, pozitív hatással vannak a hideg tüneteire, és gyorsan és hatékonyan enyhítik a különféle panaszokat. A külső felhasználásra általában az alábbiak vonatkoznak: kevesebb van több! Az olajok még alacsony adagolás esetén is erősen befolyásolják a bőrt és a nyálkahártyákat.

Hogyan használhatom az illóolajokat?

Az illóolajok aromaterápiában számos módon használhatók:

  • belélegzés 
  • Illatos lámpák, helyiségnedvesítők és spray-k
  • Masszázsolaj a bőrápoláshoz és pihenéshez
  • Balzsam a bőrre
  • Szauna infúziók
  • Fürdő adalékok
  • Szag olajok
  • Felvétel és belső felhasználás
  • A szájvizek

Illóolajok gyermekek és csecsemők számára

Az illóolajokat körültekintően kell kezelni, különösen csecsemők és kisgyermekek esetén . Kisgyermekekben a nyálkahártyák sokkal érzékenyebbek az élet első hónapjaiban, mint gyermekeknél és felnőtteknél. Néhány hígítatlan olajcseppek olyan intoxikációs tünetekhez vezethetnek, mint a tudatzavar, légszomj és görcsök. Kámfor, kakukkfű, eukaliptusz és borsmenta olaj nem szabad két évnél fiatalabb gyermekek számára használni . A kisgyermekhez közeli embereknek is óvatosan kell használni illóolajokat, vagy pedig el kell kerülni őket. Az illóolajok alkalmazásáról elvileg mindig meg kell beszélni a gyermekorvossal. Gyengéd olajok, például kamilla, édeskömény, mandarin és levendula hígítva alkalmasak az élet negyedik hónapjától. 

Gyerekeknél 5 éves éves kortól enyhe olajok alkalmazhatók. Ide tartoznak édeskömény, angelica gyökér, kamilla, muskátli, manuka, levendula, mandarin, majoránna, borsmenta, rózsa, narancs és citrom.

Adagolási ajánlások
14 éves korig az illóolajokat jóval hígítani kell, mint a felnőtteknél alkalmazott három százalékos hígítást. Iránymutatásként az illóolaj egy százalékát kell alkalmazni a hordozóolajra (keverési arány 1:99) . Megfelelő hordozóolajok a kókuszdióolaj, avokádóolaj, esti kancsóolaj, jojobaolaj és mandulaolaj.

Milyen mellékhatásai vannak az illóolajoknak?

Az illóolajokat nem szabad felvinni a bőrre vagy a nyálkahártyára, mivel ezek nagyon irritálhatnak. Ezért az olajokat csak hígítva szabad használni. Az adagolással is gazdaságosnak kell lennie, mivel a túl magas koncentrációk súlyos irritációt és fejfájást okozhatnak. Az asztmának különösen óvatosnak kell lennie az olajok használatakor, mivel az illatok belégzése irritálhatja a légutakat és légzési problémákat okozhat. 

Allergiás reakciók
Új illóolaj használata előtt ellenőrizze toleranciáját. Ehhez csepegtessen bele egy kis hígított olajat a könyökbe és várjon az allergiás reakciót. Ha még hosszú várakozás után sem jelentkezik reakció, használhatja az olajat.

Esszenciális olajok a terhességben
A terhesség ideje alatt óvatosan ne használjon bizonyos olajokat, mivel ezek elősegítik a szülést és ezért koraszülést okozhatnak. Ezért kerülnie kell ezeket az olajokat:

  • szerecsendió
  • bazsalikom
  • rozmaring
  • borókabogyó
  • rózsa
  • jázmin
  • babér
  • ánizs
  • köménymag
  • kakukkfű
  • Fahéj levél
  • citronella

Miért ellentmondásos az illóolajok hatása?

Az illóolajok gyakran sok száz összetevőből és összetevőből állnak, amelyeket nehéz azonosítani. Ezenkívül az összetevők összetétele a betakarítástól függően ingadozik, amely mindig olyan olajat hoz létre, amely nem olyan, mint elődje. Több ezer tanulmány található a területen. A különféle kompozíciók azonban általában megnehezítik annak bizonyítását.
Ennek eredményeként mindegyik másképp dolgozik.

Eukaliptusz olaj

Ez az illóolaj különféle eukaliptuszfajták friss leveleit és ágait tartalmazza. Az eukaliptuszolajjal való belégzés antiszeptikus hatással van a torokfájásra és a hörghurutra. Ezenkívül gátolja a baktériumok és vírusok növekedését, immunstimuláló hatást gyakorol, és meglazítja a nyálkahártyát. A hűtési hatás megkönnyíti az orron keresztül történő légzést.

Szegfűszegolaj

A szegfűszeg-olaj felhasználható köhögéshez, valamint fejfájáshoz és test fájdalmakhoz a hideg időszakban. Különösen belélegzés esetén a szegfűszeg-olaj gyorsan segíti a fejfájást és a test fájdalmait. Gyulladáscsökkentő és enyhén érzéstelenítő hatással is rendelkezik, ezért fogászati ​​problémákra is használható. A tiszta szegfűszeg-olajat azonban nem szabad a bőrre felvinni, mivel az irritálja a szövetet.

Kakukkfűolaj

Az olajat gőzdesztillációval nyerik a friss, virágzó, föld feletti részekből. A kakukkfűolaj köptető, antibakteriális és görcsoldó hatással rendelkezik, ezért használják súlyos irritáló köhögés ellen. A kakukkfű cseppfolyósítja a nyálkahártyát és megkönnyíti a köhögést. Elősegíti a vérkeringést, antivirális és antibakteriális szereket is. A tiszta kakukkfűolaj közvetlenül felvihető a bőrre.

Mirhaolaj

A mirha illóolajról ismert, hogy köptető hatású, amely csökkenti a légzési problémák kellemetlenségeit, megkönnyebbülést nyújtva megfázás, torlódás, köhögés, hörghurut és váladék esetén.

Fenyőolaj

A fenyőolaj egy erős fertőtlenítőszer és az egyik ízesítőszer. Az olaj gátolja a gyulladást, enyhíti a légszomjat, influenza és tüdőgyulladás ellen hat, fertőtlenítő és köptető. A tiszta fenyőolaj irritálja a bőrt és hasonló a kortizonhoz, csak a gyógyszer mellékhatásainak nélkül.

Borókaolaj

A borókaolajnak erős fertőtlenítő hatása van. Serkenti az immunrendszert, hogy gyorsabban tudjon fellépni a hideg ellen. Segít az izmok ellazításában is.

Luc fenyőolaj

A lucfenyőolajat a fenyő friss tűiből nyerik. Egyedülálló meleg és fűszeres aromájú, és görcsoldó és köpködési tulajdonságai miatt gyakran használják a felső és alsó légúti fertőzéseknél. Az olaj tonizáló, fertőtlenítő és dezodoráló hatással rendelkezik, és serkenti a légzést. A lucfenyőolaj a kimerültség, a stressz, az idegesség, valamint a keringési rendellenességek és reumás panaszok ellen is segít .

Borsmenta olaj

A mentol, amelyből az alapvető borsmentaolajat nyerik, megtalálható a borsmentalevélben és felelős a tipikus friss menta aromájáért. Ha a orr beragadt, megnyugtatja az orr nyálkahártyáját, megkönnyíti a légzést, és különösen értékelik antibakteriális tulajdonságai miatt. De a fájdalomcsillapító hatásának köszönhetően a gyomor és a bél környékén fellépő fejfájás és panaszok kezelésére is felhasználják .

Zsályaolaj

Fertőtlenítő hatása miatt a zsályaolaj számos különféle hideg termékben megtalálható. Az illóolaj előállításához a növény gyógynövényét desztillálják. A zsályaolaj fertőtlenítő hatással rendelkezik a torokban, a szájban és a torokban, és segíthet a hörghurut és asztma ellen.

Cajeput olaj

A Cajeput fa, más néven mirtuszfűvirág, Ausztráliában, Malajziában és Indiában nő. Az olajat gőzdesztillációval extrahálják a levelekből és az ágak finom csúcsaiból. Belélegezve meglazítja a hörgőkben és az orrmellékben lévő nyálkahártyát, és könnyebb köhögést okoz. Ezenkívül enyhíti az izom- és ízületi fájdalmakat. A cajeput olaj fertőtlenítő hatással bír, és enyhébb, mint az eukaliptusz és a borsmenta olaj.

Ezüst fenyőolaj

Az ezüst fenyőolaj antiszeptikus, vérkeringést okozó, görcsoldó és antimikrobiális hatással rendelkezik. Harcol a vírusokkal, feloldja a nyálkat és gátolja a torok és a tüdő gyulladását. Ezenkívül erősíti az immunrendszert és elősegíti a gyorsabb gyógyulást.

Ánizsolaj

Az ánizs fűszernövény olajának erős köptető, görcsoldó és antibakteriális hatása van. Cseppfolyósítja a szekréciókat és megkönnyíti a köhögést, ami különösen hasznos hörghurut esetén. Spasztómás hatást gyakorol a légutakra és a bakteriális gyulladásokra is. Az ánizsolaj enyhíti a fejfájást és a légzési nehézségeket.

Narancsolaj

A narancs- és citromolaj keringési, gyulladáscsökkentő, antibakteriális és csíraölő hatású. Erősítik az immunrendszert és pihentetik az izmokat. Ezen felül a citromolaj serkenti a hőtermelést a testben. A narancsolaj a feszültség és az izomfájdalom ellen is segít.

Teafa olaj

A teafaolaj az egészség számára valódi mindenki számára alkalmas. Nem csak a gyulladásos bőrproblémák vagy gombás betegségek, hanem a megfázás ellen is segít. Az olaj fáj a torokfájásról és meglazítja a nyálkot a torokban és az orrban.

Cédrusfaolaj

A cédrusfaolajat a fa fából nyerik ki. Antibakteriális hatással rendelkezik a fertőzésekkel szemben és gyulladáscsökkentőként. Az olaj enyhíti az erős köhögést, serkenti a vérkeringést és erősíti az immunrendszert.

süti beállítások módosítása