Illóolajok és fűszerek a depressziós hangulatok ellen

limbikus_rendszer_2.jpg

"Ó, olyan illata van, mintha nagymamám megsütötte volna a világ legjobb almás pitéjét" vagy "finom ... van benne egy fűszer, amely a karácsonyt idézi". Biztosan ismeri mindkét állítást. Az illatok, de a fűszerek is nemcsak illatoznak és ízlelnek, hanem hatással vannak mentális állapotunkra is. A szag és az íz egyaránt kapcsolódik a limbikus rendszerhez, az agy azon helyéhez, ahol az érzelmek feldolgozódnak. Ily módon az illatok és a fűszerek pozitívan befolyásolhatják a hangulatot.

Különösen akkor, ha kint nem igazán fénylik, az ég szürke és a nap nem is akar kifelé nézni, vannak, akik depressziós hangulatban szenvednek.

Hogyan befolyásolhatja az aromaterápia a hangulatunkat

Egy illatmolekula behatol az orrnyálkahártyánkba, és a szaglóidegen keresztül továbbviszi a limbikus rendszerbe. Ez másodperc töredéke alatt reagál, és emlékezünk a franciaországi utunkra, miközben például levendulabokrot szimatoltunk. A hangulatot célzottan, illatokkal lehet befolyásolni. És ez az illóolajokkal működik a legjobban.

Az illóolajoknak természeteseknek és kiváló minőségűeknek kell lenniük

Ha illóolajokról van szó, mindenképpen figyeljen a tisztaságra és a minőségre. Azokat a növényeket, amelyekből az olajokat készítik, ideális esetben ökológiai úton kell termeszteni. Az egészséges élelmiszerboltokban és az egészséges élelmiszerboltokban általában jó olajok vannak. Tudjon meg többet és kérjen tanácsot.

Ügyeljen az eredetre (az olajnak az anyanövényből kell állnia, a felhasznált növényi részeket meg kell jegyezni), a százszázalékos tisztaságra, az ellenőrzött ökológiai termesztésre, a tételszám jegyzetére és a minőségi pecsétre.

Illóolajoknál a kevesebb általában több

Illóolajok használatakor a „kevesebb több” elv érvényesül. Kérjük, tartsa be az ajánlásokat, vagy inkább vegyen be valamivel kevesebbet. Az allergiás reakció kiküszöbölése érdekében tolerancia tesztet kell használni: Egy csepp illóolajat hígítsunk fel 5 ml hordozóolajjal (például jó, hidegen sajtolt mandulaolaj vagy szezámolaj), dörzsöljük be a könyök és hagyja működni körülbelül két-három órán át. Vörösödés esetén allergiás reakció feltételezhető, ezért nem alkalmazható.

Jó hangulat - illóolajok az illatlámpában

Az illatlámpa jó közeg ahhoz, hogy egy kis jó hangulatot vigyen be egy szobába. Először az illatlámpa tálját töltsük meg kevés vízzel. Ezután a kiválasztott olajat vagy olajkeveréket teszik oda. A cseppek mennyisége a szoba méretétől és az olaj típusától függ. Egy kis helyiségben két-három csepp elegendő, míg egy nagy szoba öt-hat cseppet képes kezelni. A citrusolajok gyorsabban párolognak el, míg a nehézolajok, például a szantálfaolaj, tovább tartanak.

Az illatlámpa receptjei

Ha még soha nem került kapcsolatba illóolajokkal, akkor csak egy olajat kell kipróbálnia. Ellenkező esetben három különböző olajat lehet együtt használni. Az illóolajok kiválasztásakor saját szaglás szükséges. Ha illatos olajokat vásárol, akkor a legjobb az, ha először megszimatolja őket. Szeretnie kell az illat illatát, és semmilyen esetben sem kell kellemetlenséget éreznie. Például a levendulaolaj, borsmentaolaj sokak körében népszerű, mások utálják ezt az illatot.

Ha több olajat akar használni, csak kísérletezzen. Az olaj mely tulajdonságainak kell lennie a keverékben? Melyik olaj illik jól személy szerint? De mint már említettük - a kevesebb mindenképpen több.

Az illatlámpának szintén nem szabad órákig égnie. Amint a benne lévő víz elpárolog - ez a maximális idő, amíg a szoba levegőjét illatosítani kell. Ha ez túl nagy az Ön számára, felállíthat vagy felakaszthat egy illatkövet, és tehet rá néhány csepp olajat.

Ha vannak gyerekek a szobában, akkor az illatlámpát legkésőbb egy óra múlva lehet kialudni, akkor is, ha kutya vagy macska van jelen.

Ezek az illóolajok emelhetik a hangulatot:

 

Bergamott olaj

A bergamottolaj citrusolaj. Könnyítheti a hangulatot és élénkítő hatású, emellett állítólag hasznos idegesség és fáradtság esetén is.

Citromfű olaj

A citromfű illóolaját az aromaterápiában az egészséges optimizmus eszközeként alkalmazzák, napot visz a szívbe, tisztaságot és frissességet nyújt. Hatása ragyogó kék nyári reggelre emlékeztet.

Narancsolaj

Mindenki ismeri a narancs friss illatát. Van ebben valami tisztázó és erősítő tényező. Az illó narancsolaj kissé leveszi a súlyt - könnyebbnek érezzük magunkat. Ez csak a felhős napokra vonatkozik.

Levendula olaj

Levendula - régebben a lepkék elleni harcról volt ismert. De ez a növény ismét igazán modern lett. A levendulaolaj tisztaságot és frissességet hoz, és elűzi a rossz gondolatokat. Ezt az olajat gyakran keverik egy citrusolajjal (pl. Narancs, citrom).

Mandarinolaj

A mandarin gyümölcsből készült olaj különösen népszerű a gyermekek körében, de felnőtteknek is jó. Gyermeki vidámságot hoz, és elengedi a szomorúságot.

Citromolaj

Ha a narancs még mindig túl kevés frissességet kínál, akkor a citrom használható. Az olaj belélegez friss levegőt és egy kis könnyedséget az életbe. Egyébként: A citrusolaj éber elmét biztosít a tanulókban, és támogatni tudja őket matematikai feladatok megoldásában és esszék írásában.

Rozmaringolaj

A rozmaringot gyakran használják a tanulásban is. De ez a szürke napokon is hasznos olaj. Visszatérést és örömet okoz. De légy óvatos: semmilyen körülmények között nem szabad elpárologni, ha magas vérnyomású emberek tartózkodnak a szobában.

Illatos olajok aromás masszázshoz

Az illatos olajok a normál masszázst aromás masszázzsá változtatják. Ez nemcsak fellazítja az izmokat, hanem megérinti az érzékeket is. A fenti olajok masszázsra is alkalmasak. Azonban előzetesen kompatibilitási tesztet kell végrehajtani (lásd fent).

A masszázsolajhoz 100 ml hordozóolajat (például jó, hidegen sajtolt mandulaolajat, szezámolajat vagy jojobaolajat) legfeljebb 8 csepp illóolajhoz keverünk.

Megfelelő fűszerek felhős napokra

Nemcsak az illatok, de a fűszerek is segítenek a rossz hangulatban a felhős napokban - ezt már az őslakosok is tudták évezredekkel ezelőtt. De ismét fontos, hogy nagyon szeressétek a fűszereket.

chili

A chili por nagy mennyiségű kapszaicint tartalmaz. Ez az anyag teszi igazán lángossá az ételt. Ugyanakkor felszabadulnak az endorfinok, ami viszont boldoggá tesz minket - ezért finomabban finomítsa az ételt chili porral a felhős napokon. Ezen túlmenően a chili fogyasztásakor felmelegedünk, ami különösen a téli hónapokban pozitív mellékhatás.

gyömbér

A gyömbér gyökerét elsősorban a kínai orvoslásban és az ájurvédában is használják. De még nálunk is a gyömbér szinte minden konyhába megtalálta az utat. A gyömbér felmelegíti, segíti a megfázást, serkenti a vérkeringést. Ugyanakkor biztosítja a belső békét és harmóniát a testben és az elmében. Igyon gyakrabban egy csésze frissen főzött gyömbérteát, vagy gyakrabban használja fűszerként - például egy finom tök- vagy burgonyaleveshez.

vanília

Ez vanília esetében - vagy tetszik, vagy egyáltalán nem tetszik. A vanília jó hangulatot teremt. Finomítsa a kvarkételeket egy vanília hüvely tartalmával, vagy öntsön egy kis őrölt vaníliát a reggeli gabonafélére. Tehát a nap egy kis jó hangulatú rúgással kezdődik.

fahéj

A chili és a gyömbérhez hasonlóan a fahéj is az egyik melengető fűszer. Képesnek kell lennie arra, hogy egyszerre enyhítse a hangulatot és megnyugodjon. A búzadarával, pudinggal vagy rizspudinggal megszórt fahéj - ez jó hangulatba hozza.

 

süti beállítások módosítása