Mi segít a súlyos másnapos fejfájás ellen?

masnapossag_1.jpg

Miért alakul ki a másnapossági fejfájás?

Az alkoholfogyasztás utáni fejfájás jól ismert jelenség. A tudósok azonban még mindig nem biztosak a fejfájás pontos okaiban. Valószínűleg ez az alkoholnak a szervezetben kifejtett különböző hatásainak kombinációja.

  • A máj lebontja az alkoholt. A bomlástermékek fokozzák a vizelet termelését, ami eltávolítja a vizet a szervezetből. A túlzott alkoholfogyasztás után a másnaposság egyik fő oka a kiszáradás.
  • Ezenkívül a vizelet megfosztja a szervezetet olyan fontos ásványi anyagoktól, mint a magnézium és a kálium. Az ásványi anyagok hiánya pedig a tipikus alkoholos fejfájást okozza.
  • Néhány alkoholos ital különböző alkoholok keverékét tartalmazza. A fusel alkoholok, amelyek többek között megtalálhatók a whiskyben, a borban vagy a gyümölcspálinkában, alkoholos fejfájást okoznak

Általában az alkohol lüktető fejfájást okoz, általában hasonló a migrénhez, valamint egyéb kellemetlen mellékhatásokat, például hányingert, szédülést és fáradtságot.

Mi segít még a másnaposságban?

Gyakorlatilag mindenkinek megvan a saját véleménye arról, hogy mi a legjobb a másnaposság ellen. Függetlenül attól, hogy hány otthoni jogorvoslatot és tippet alkalmaznak, néhány pohár alkohol után bárki másnaposságot okozhat.

Az alábbi tippek azonban hasznosak lehetnek a hatások korlátozásában:

  • Soha ne igyon alkoholt éhgyomorra. A különösen zsíros ételek lassíthatják az alkohol felszívódását. Előbb vagy utóbb azonban belép a véráramba, és megjelenik a másnaposság. Ezért kívánatos, hogy előnyben részesítsük a könnyű ételeket, pl. tészta alacsony zsírtartalmú mártással vagy rántottával - hogy megakadályozza a szervezet hirtelen hatását, és egyben megvédje az emésztőrendszert.
  • Igyon sok vizet az alkohol mellett a folyadékvesztés ellen. Ideális esetben minden pohár alkohol után vegyen be egyet vízzel. A diófélék vagy sóoldatok fenntartják az ásványi egyensúlyt.
  • A másnapi egészséges reggeli jó másnaposság elleni szer. Fogyasszon sok folyadékot, és koncentráljon a szénhidrátban gazdag ételekre, például a kenyérre és a sós ételekre, pl. olajbogyó vagy feta sajt.
  • Tegyen egy sétát a friss levegőn. Ez energiát ad, és kitisztítja a ködös érzést az agyadból.

A másnapossági fejfájás egyértelmű jele annak, hogy túladagolta az alkoholt. A legjobb orvosság természetesen nem az, hogy eleinte túlzásba vigyük az alkohollal. A másnaposság mellett az alkohol egészségtelen hosszú távú hatással van a szervezetre, pl. májkárosodás, szívelégtelenség vagy idegkárosodás.

süti beállítások módosítása